'Jurist die wil bijdragen aan klimaat hoeft zich niet vast te lijmen aan de A12'

'Jurist die wil bijdragen aan klimaat hoeft zich niet vast te lijmen aan de A12'

Interview met Advocaat Danny Hoekzema, bedrijfsjurist Univé Katja Out-Maassen en hoogleraar Steven Bartels.

Door Joost van der Wegen

Kun je juridisch advies geven dat beter is voor het klimaat, zonder dat dit inboet aan de belangen van je cliënt? Dat vroeg advocaat Danny Hoekzema (The New Paradigm) van de onlangs gelanceerde vakvereniging Recht voor Klimaat zich af. Het leidde tot de oprichting van de klimaatclub, waarvoor hij collega’s en specialisten uitnodigde.

Hij had een aha-erlebnis: “Het was toen ik voor mijn oude kantoor mocht gaan werken aan nieuwe duurzame ambities, toen ik me realiseerde dat wij als advocaten een belangrijke spil in de omgang met het klimaat zijn. Daarvoor was ik me daar niet zo van bewust. Ik realiseerde me dat je vanuit de juridische invalshoek ook met de belangen van het klimaat te maken hebt. En dat je jezelf daarin als jurist of advocaat een grotere rol zou moeten toedichten.”

Hoekzema zag advocaat Bénédicte Ficq daarin een voortrekkende rol spelen die hem inspireerde: “Zij kon dit doen, omdat ze hard heeft gewerkt en een fundament en privileges heeft opgebouwd. Veel mensen van mijn generatie hebben dat nog niet, maar willen er wel wat in betekenen. Vandaar dat we nu als vereniging aan het bekijken zijn: wat kunnen we vanuit welk rechtsgebied doen, en wat kan er beter.”

Lees verder >>