Woningmarktmonitor april 2024

Woningmarktmonitor april 2024

"De Nederlandse economie is het eerste kwartaal van 2024 verbeterd en daarmee ook het vertrouwen in de huizenmarkt. We verwachten voor 2024 een verdere daling van de hypotheekrente en een grotere stijging van de huizenprijzen", aldus Philip Bokeloh, senior econoom bij het Economisch Bureau van ABN AMRO, in de nieuwste Woningmarktmonitor van april 2024 .

Huizenprijzen stijgen verder in 2024 én 2025

De huizenmarkt leeft nog steeds verder op en de huizenprijzen zijn weer bijna net zo hoog als op het recordniveau van juli 2022. We verwachten dat de huizenprijzen zullen stijgen met 6% in 2024 en met 5% in 2025. Eerder dachten we nog dat deze dit jaar met 4% zouden stijgen en volgend jaar met 3,5%. De grotere stijging komt vooral door de hogere inkomens en dalende hypotheekrentes.

Aantal woningaankopen stijgen ook

In januari en februari van dit jaar werden maar liefst 13% meer huizen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt onder andere door de verhoogde NHG-kostengrens, de verruimde startersvrijstelling en doordat particuliere verhuurders steeds vaker hun woningen te koop zetten. Aan de andere kant blijft nieuwbouw nog steeds achter. We verwachten dat het aantal woningverkopen dit jaar zal stijgen met 0,5% en volgend jaar met 3%.

Hypotheekrente daalt

De Europese Centrale Bank (ECB) zal de rente naar verwachting vanaf juni geleidelijk verlagen naar 2,75% eind dit jaar en naar 1,5% eind 2025. Hierdoor kan de hypotheekrente voor hypotheken met een korte rentevaste periode verder dalen, waardoor consumenten meer hypotheek kunnen krijgen en woningen betaalbaarder worden. De hypotheekrente op hypotheekleningen met een lange rentevaste periode is al flink gedaald, maar kan nog iets verder omlaag als de ECB de door ons verwachte renteverlagingen doorvoert.

Lees verder >>