Vacatures voor juristen in finance
Willem van Leeuwen

AML/KYC/CDD als kweekvijver voor Compliance

Interview met Willem van Leeuwen - Senior Manager Risk, Compliance & Internal Audit Michael Page

Compliance staat bij alle banken in Nederland hoog op de prioriteitenlijst. Budgetten nemen toe en er is veel vraag naar professionals. Dat is de afgelopen jaren wel eens anders geweest. Staat het vakgebied weer stevig op de kaart of is hier sprake van ‘windowdressing’?

‘De vraag stellen is hem beantwoorden’, steekt Willem van wal. Hij volgt als manager Compliance bij Michael Page de ontwikkelingen in de markt al meer dan 15 jaar op de voet. ‘De boetes die DNB heeft opgelegd leiden vooral tot veel vraag naar compliance mensen voor de operationele kant van Compliance. CDD, KYC en AML staan in de spotlights met als gevolg een bijna onverzadigbare vraag naar specialisten op dit gebied. Begrijpelijk, maar niet noodzakelijkerwijs een kwalitatieve impuls voor het vakgebied.’ Veel van deze krachten worden en masse geleverd door detacheringbureaus en ook big 4 kantoren, maar komen vaak regelrecht uit de schoolbanken. De vraag is leidt dit tot een kwalitatieve toename van het aantal compliance kandidaten in de markt en door de jaren is gebleken dat banken voor een tweede keer door eenzelfde groep klanten de kam moest halen omdat de eerste screening niet goed was gegaan.

Regelgeving versus gedrag
‘Operationeel en beleidsmatig verschuift de focus binnen Compliance dus steeds meer richting het naleven van regelgeving en lijkt de aandacht voor de component gedrag weer tanende. En ligt hierin nu niet net de sleutel tot structurele verbetering? Een ethisch normbesef aan de top vertaald naar een open en integere bedrijfscultuur lost voor de lange termijn meer op dan het herhaaldelijk op orde krijgen van miljoenen dossiers. Je kunt roken wel verbieden en ontmoedigen, maar het heeft pas effect als je mensen helpt hun gedrag aan te passen en duidelijk maakt waarom het niet verstandig is die sigaret op te steken. En dat geldt dat ook voor een integere bedrijfsvoering!

Kweekvijver
‘Ik schat in dat het beleid van DNB er toe heeft geleid dat in Nederland circa 6500 medewerkers zich op dit moment bezig houden met de monitoring en controle van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. Een mogelijk geweldige kweekvijver voor Compliance professionals die ook de komende jaren nog hard nodig zullen zijn. De werkdruk binnen Compliance is namelijk onveranderd hoog, ook vanuit de privacy invalshoek kun je wachten op de eerste boetes en schandalen, terwijl ook buiten de financiële dienstverlening de vraag blijft toenemen. Om aan die vraag te kunnen voldoen raad ik organisaties aan oog te hebben voor het nieuwe talent dat nu helpt het witwas probleem onder controle te krijgen. Als je in staat bent complexe dossiers te ontwarren, verbanden legt en zo tot scherpe klant analyses weet te komen, ben je in potentie geschikt om door te groeien tot Compliance professional. Een kans voor de starters in het vakgebied en voor de mogelijke werkgevers die te maken krijgen met vergrijzing van de eerste generatie compliance officers.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 25-11-2019
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Legalinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956