vergrootglas
Vacatures voor juristen in finance
Wietse Louwes

Een nieuwe werkelijkheid: new rules, a new game?

Interview met Wietse Louwes - managing director Vortex Consultancy B.V.

Op 15 mei aanstaande vindt in Fort Voordorp te Utrecht het jaarlijkse Compliance & Risk Congres plaats. Het thema van dit jaar is een nieuwe werkelijkheid: new rules, a new game? Waarom dit thema? Wij vroegen het aan Wietse Louwes, initiatiefnemer en organisator van het Compliance & Risk Congres.

We zijn in een heel nieuw tijdperk aangeland in de geschiedenis van de mensheid. Sommigen noemen het de digitale revolutie, anderen noemen het datatijdperk of zelfs het tweede machinetijdperk. De mensheid heeft zich razendsnel ontwikkeld en nu leven wij in een wereld waarin technologie en data een hoofdrol spelen. Omdat wij er middenin leven, is er bijna ongemerkt een heel nieuwe werkelijkheid ontstaan waarin verandering en disruptie het nieuwe normaal zijn geworden en het speelveld digitaal, grenzeloos en wereldwijd is geworden.

Dit dwingt organisaties tot creativiteit om relevant te worden. Of te blijven. We zien de spelers en de spelregels continu en razendsnel veranderen. Misschien kunnen we zelfs spreken van een heel nieuw spel dat gespeeld moet worden. De stofwolken van de kredietcrisis zijn nog niet opgetrokken of de volgende uitdagingen dienen zich aan. Blockchain, Fintech, Insurtech. Vergrijzing, duurzaamheid, veiligheid.

Dat brengt enorme kansen met zich mee, maar ook enorme risico’s. Compliance en Risk zijn actueler dan ooit. En daar ligt nu net een grote uitdaging. Het vakgebied zelf moet zich in een rap tempo ontwikkelen. De compliance functie kan niet langer uit de voeten met bestaande kennis en vaardigheden die – helaas – nog altijd vooral juridisch van aard zijn en vooral gericht op controle.  Het werkt bovendien de weerstand van de business tegen compliance in de hand. Compliance en risk moeten meer gaan over het bewaken van de rol van onze organisatie in de wereld om ons heen en waar we voor staan. Compliance en risk bedrijven om te bewaken wat we zelf belangrijk vinden.

Een mooi voorbeeld hiervan is het Nederlandse bedrijf Tony’s Chocolonely dat een keynote zal verzorgen tijdens het congres. Tony’s Chocolonely is ontstaan vanuit een onderzoek van het TV programma Keuringsdienst van Waarde waarin journalisten misstanden over de productie van voedsel aan het licht brengen. In het programma hebben de journalisten onder leiding van Teun van de Keuken geprobeerd of het mogelijk zou zijn een 100% slaafvrije chocoladereep te produceren en richten hiervoor Tony’s Chocolonely op. Compliance & Risk is voor Tony’s Chocolonely niet door een toezichthouder opgelegd, maar wordt gedaan om ervoor te zorgen dat conform eigen waarden geen slavenarbeid is gebruikt voor de productie van haar chocoladerepen.

Dat er nog steeds compliance bedrijfjes zijn die worden ingehuurd door financiële instellingen om CDD analysewerk uit te voeren, toont aan dat we nog een lange weg te gaan hebben. Ons congres laat zien dat dit businessmodel niet lang meer stand zal houden. Althans, niet als het aan de innovators ligt.

Tijdens het Compliance Congres 2018 worden dit jaar voor het eerst de Compliance Innovation Awards uitgereikt. De Compliance Innovation Award is de prijs voor de meest innovatieve bijdrage aan het compliance vakgebied. De categorieën zijn Regtech, Privacy & Security, AI & Robotics en Customer Centric Compliance.

Het Compliance & Risk Congres 2018 brengt onder de vakkundige leiding van Jort Kelder opnieuw alle spelers samen: disruptors, compliance- en risk professionals, de opleiders, de toezichthouders en niet te vergeten: de praktijk.

Lees hier meer over het programma van het Compliance & Risk Congres 2018.

Bezoek het Compliance & Risk Congres 2018 met korting.
Als relatie van Compliancecarriere ontvangt u een korting op de tickets voor het congres. Gebruikt u daarvoor bij inschrijving op www.complianceriskcongres.nl de code 3238CCep en u ontvangt EUR. 100,- korting op uw ticket(s).

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 23-4-2018
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Legalinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp