Vacatures voor juristen in finance
Annemieke de Gooijer

Op zoek naar werkbare oplossingen binnen de wettelijke kaders

Interview met Annemieke de Gooijer - Beleidsmedewerker bij DNB

"Ik ben namens DNB gedetacheerd bij het Financieel Expertise Centrum (FEC). Het FEC is een samenwerkingsverband tussen autoriteiten met een toezicht-, controle-, vervolgings- of opsporingtaak in de financiële sector en is opgericht om de integriteit van deze sector te versterken. Deelnemers in het FEC zijn - naast De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten - de politie, de belastingdienst, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst, Finance Intelligence Unit Nederland en het Openbaar Ministerie."

"Met een team van 9 professionals proberen wij de samenwerking tussen de verschillende partners te stimuleren. De gezamenlijke aanpak van de FEC-partners maakt het mogelijk om probleemgericht en slagvaardig op te treden. Het zorgt er bovendien voor dat maatregelen die genomen worden een breed effect hebben. Samenwerken is een gecompliceerd proces omdat je met verschillende culturen en percepties te maken hebt. Een partij die informatie vraagt doet dat vaak vanuit een ander standpunt dan de partij die informatie moet verstrekken. 

Ik ben bij het FEC begonnen als privacy medewerker. Het was mijn verantwoordelijkheid om toe te zien op de wettelijke kaders die op de verschillende FEC-partners van toepassing zijn. Deze kaders hebben we gebundeld in een Informatieprotocol FEC, waarin staat wat we wel en niet kunnen uitwisselen en onder welke condities. Voorbeelden van praktijken die de integriteit van de financiële sector aantasten zijn witwaspraktijken, vastgoed- of hypotheekfraude en terrorismefinanciering. De maatschappij is er mee gediend dat we informatie om dit te bestrijden zo goed mogelijk benutten. Structurele uitwisseling van informatie tussen de verschillende partijen draagt daar aan bij, waarbij we wel op moeten passen dat de overheid geen Big Brother wordt. 

Momenteel vervul ik de rol van secretaris FEC. Dit betekent dat ik de vergaderingen van de FEC-raad en contactpersonen voorbereid en notuleer. Bij deze functie onderhoud ik contacten met alle FEC-partners en -waarnemers. Al die verschillende organisaties hebben hun eigen cultuur, werkwijze en dynamiek. Om mijn werk goed te doen moet ik op de hoogte zijn van alle relevante aspecten van onze samenwerking en de voortgang van de verschillende projecten en thema's. Buitengewoon interessant en afwisselend werk omdat je samen op zoek gaat naar werkbare oplossingen binnen de wettelijke kaders zodanig dat we ons doel kunnen bereiken: versterken van de integriteit van de financiële sector."

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 23-5-2018
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Legalinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956