vergrootglas
Vacatures voor juristen in finance
Sanne Kennepohl

Van advocaat naar Interim Legal Counsel

Interview met Sanne Kennepohl - Interim Legal Counsel DPA Legal

Na 4,5 jaar advocatuur was ik er klaar mee. Niet met mijn kantoorgenoten, wel met het zijn van advocaat. Kun je niet op een praktischer en snellere manier bezig zijn met het recht, vroeg ik me af. Nou, dat kan! Ik ben inmiddels vier maanden bezig als Interim Legal Counsel bij DPA Legal. Een wereld van verschil vergeleken met werken in de advocatuur.

Advocatuur vs. bedrijfsleven
Zo heb ik nog geen wetboek opengeslagen. Voor mij een hele verademing. Niet langer met je neus in de boeken en jurisprudentie om de uitzondering op de uitzondering op te zoeken voor een notitie voor een cliënt, maar onderhandelen met bedrijfsjuristen van klanten en opdrachtgevers over voor beide partijen acceptabele contractuele voorwaarden. Precies dat praktische en snelle werken waar ik zo naar op zoek was.

Mijn werk als Interim Legal Counsel is heel divers. Zo beoordeel ik commerciële contracten, voer ik schikkingsonderhandelingen, schrijf ik inhoudelijke stukken voor arbitrageprocedures, zoek ik uit wat de betekenis van nieuwe regelgeving is en beoordeel ik de juridische risico’s van een nieuw te sluiten contract. Natuurlijk was ik eerst best zenuwachtig en vroeg ik me af of ik het wel zou kunnen. Bij DPA Legal stelden ze me vanaf het begin af aan gerust. “Je weet veel meer dan je zelf denkt”, zeiden ze. En gelukkig was dat ook zo, ik bleek genoeg juridische bagage te hebben.

Poortwachtersfunctie
Ik heb gemerkt dat je al snel doorhebt waar je als bedrijfsjurist op moet letten, en zie waar vaak de juridische pijnpunten zitten. Die pijnpunten zoek je als bedrijfsjurist niet voor je lol op. In het bedrijfsleven is het in ieders belang dat een commercieel contract zo snel mogelijk wordt gesloten. Maar als bedrijfsjurist heb je ook een poortwachtersfunctie. Soms moet je vlak voor het tekenen van een contract op de rem trappen, vanwege een clausule die onacceptabel is. Op dat moment misschien vervelend voor je collega’s, maar later zijn ze je er dankbaar voor. Want die ene aanpassing kan het verschil maken tussen wel of geen claim aan je broek krijgen.

Eerste opdracht: middenin de Rotterdamse havens
Mijn eerste opdrachtgever is Imtech Marine. Van beide kanten bevalt het goed. Zo goed, dat mijn opdracht al twee keer is verlengd. Daardoor heb ik op dit moment misschien wel het gaafste werkuitzicht van Nederland: middenin de Rotterdamse havens zie ik onder mijn raam van alles langsvaren, tot containerschepen van 300 meter lang. Maar er kleeft ook een nadeel aan het zijn van interimmer. Voor mij is dat de reistijd. Iedere dag vanuit Amsterdam hierheen rijden, standaard de file meepakken en weer terug is niet niks. Maar dat ben ik eigenlijk alweer vergeten als ik hier het pand binnenstap. En bovendien: interimmen doe je op tijdelijke basis. Hopelijk is mijn volgende opdracht dichter bij huis!

Netwerk en diversiteit in opdrachten
Het enorme netwerk van DPA Legal opent deuren die je in je eentje niet snel geopend krijgt. Dat is een groot voordeel. Ik kijk er dan ook naar uit om hierna bij een andere opdrachtgever aan de slag te gaan. Een ander bedrijf, andere collega’s en andere werkzaamheden. Deze diversiteit was voor mij een van de redenen om als Interim Legal Counsel aan de slag te gaan. Ik merk dat je heel veel leert door in korte tijd bij verschillende organisaties te werken. En wie weet, kom ik op een gegeven moment een bedrijf tegen dat zo goed bevalt dat ik er blijf hangen!

Geïnspireerd door de ervaringen van Sanne? En zou jij ook aan de slag willen als Interim Legal Counsel bij DPA Legal? Lees meer informatie over Interim Legal Counsel of neem contact op met Ammarens Lycklama à Nijeholt via ammarens.lycklama@dpa.nl of via 06 11 59 94 36.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 3-7-2015
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Legalinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp