vergrootglas
Vacatures voor juristen in finance
Iris Palm-Steyerberg

Werken bij DNB stelt je voor bijzondere uitdagingen.

Interview met Iris Palm-Steyerberg - Afdelingshoofd Toezicht & Wetgeving

´Samen werken we aan het realiseren van de doelstellingen van De Nederlandsche Bank: waken over de financiële stabiliteit en soliditeit van de financiele sector. Alleen dat al maakt het werken als jurist bij DNB heel bijzonder. We stellen ons op als “legal partner” voor de toezichtafdelingen van DNB. Je werkt vaak met verschillende disciplines samen. Dat verbreedt je enorm en stelt je voor bijzondere uitdagingen. Want hoe zorg je ervoor dat de inzichten van een actuaris, econoom of accountant optimaal worden verwerkt in jouw juridische advies?´

Aan het woord is Iris Palm-Steyerberg, sinds juni van dit jaar Afdelingshoofd Toezicht & Wetgeving. Zij werkte jarenlang voor een advocatenkantoor en maakte recent de overstap van AFM naar DNB. ´Daarin zit overigens wel de essentie van het al dan niet succesvol zijn als jurist binnen DNB. Je moet niet alleen een echte juridische expert zijn, maar je ook kunnen openstellen voor de ander. Meedenken, en nadenken over juridische oplossingen in plaats van belemmeringen. Niet altijd eenvoudig, maar wel heel stimulerend als je merkt dat het team effort succes heeft.

Wetgeving
Onze afdeling bestaat uit 15 professionals. Qua werkzaamheden zijn wij betrokken bij de totstandkoming van wet- en regelgeving, de handhaving hiervan en bij de rechtsbescherming. Ik ken geen andere positie waarin je dit gehele juridische spectrum zo intens meemaakt.

Op dit moment zijn we bijvoorbeeld betrokken bij de realisatie van een bankenunie en het opzetten van een centraal Europees bankentoezicht. Daarover adviseren wij ons management en beoordelen hoe de Europese wetgeving hierover zich verhoudt tot onze nationale wetgeving.

Open normen
Maar ook bij de interpretatie van regelgeving wordt ons advies gevraagd. Wat moet bijvoorbeeld worden verstaan onder ´beheerste bedrijfsvoering´ of ´geschikte bestuurder´? Open normen die gaande het toezichtproces om invulling vragen. En kan bij overtreding van deze normen een boete worden opgelegd als ze nog niet nader geduid zijn? Boeiende vraagstukken die soms het uiterste vragen van je juridische kennis en inventiviteit.

Sancties
Hoewel toezicht er op gericht is om organisaties in een vroeg stadium in beweging te krijgen zodat onvolkomenheden worden voorkomen, kan dit niet altijd zonder formele dwangmiddelen. Ook bij dat proces zijn wij betrokken. Wij helpen de toezichthouder bij het opleggen van het formeel besluit en zijn tevens de partij die het eventuele bezwaar behandelt. Leidt een en ander tot een gang naar de rechter, dan zetten wij ons ook hier samen met onze externe advocaten in voor het beste resultaat. Doel is natuurlijk dat het besluit door de rechter in stand wordt gelaten.

Vanwege alle veranderingen in de markt, zowel nationaal als internationaal, willen wij graag ons team versterken met een inhoudelijk zeer sterke jurist. Een professional die houdt van het vak en het leuk vindt om samen te werken met andere disciplines.

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 5-11-2012
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Legalinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp