Vacatures voor juristen in finance
Willem van Leeuwen

Compliance van morgen, geschiedt op real-time basis in plaats van reactief

Interview met Willem van Leeuwen - Manager Compliance & Risk Michael Page

Volgens een analyse van McKinsey vormen digitale ontwikkelingen van grote spelers als Amazon en Google een bedreiging voor de bankensector. Banken kunnen in mum van tijd worden teruggebracht naar simpele geldleveranciers. Het zijn niet alleen de bedreigingen van buitenaf die de financiële sector sterk zullen doen veranderen. BigData en technologie gedreven ontwikkelingen onder de verzamelnamen Fintech, InsurTech, PensionTech, hebben invloed op de aard en het voortbestaan van organisaties. Welke impact heeft dat op Compliance en zien we dat terug in een veranderende vraag op de arbeidsmarkt? Wij vroegen het aan Willem van Leeuwen Manager Compliance & Risk bij Michael Page.

‘Digitalisering geeft een hele andere dimensie aan het bedrijfsproces. De afstand tussen klant en bedrijf wordt groter en abstracter. Dat heeft consequenties voor Compliance. Als er fysiek geen contact meer is, verlies je de grip op mensen. Data komt daar voor in de plaats. In eerste instantie nog door dossiers te digitaliseren en daarop controles uit te kunnen oefenen. De volgende stap is echter om in- en externe data te gebruiken op (potentiële) klanten te duiden en hun gedrag te voorspellen. Predictive analysis biedt de mogelijkheid om kredietwaardigheid, frauduleuze praktijken, (cyber-)veiligheidsbreuken, controlesysteemfouten en andere kwetsbaarheden te identificeren en te voorspellen. RegTech (Regulatrory Technology) gaat daar bij helpen waardoor Compliance een integraal onderdeel wordt van strategische besluitvorming en geschiedt op real-time basis in plaats van reactief.’

Daarmee verandert de vraag naar Compliance professionals. De 1e lijns activiteiten zullen voor een groot deel worden weg geautomatiseerd en aan 2e lijns professionals worden andere eisen gesteld. Nu al neemt de vraag toe naar Compliance Officers met ervaring in of een sterke affiniteit met IT. Probleem: ze zijn er niet! Oplossing: professionals uit aanpalende vakgebieden als IT-Audit, Business Security of Data Science stromen in.

Digitalisering vraagt om andere vaardigheden én andere competenties. Om slagvaardig met veranderingen om te kunnen gaan stappen veel organisatie over op een agile werkwijze. Multidisciplinaire (scrum) teams die de verantwoordelijkheid nemen voor de oplevering van een project. Compliance maakt daar onderdeel van uit en dat betekent niet achteroverleunen totdat iets is opgeleverd, maar actief meedenken, anticiperen en feedback geven op de kwaliteit van het proces en product. Durf de expert te zijn en zoek de samenwerking en verbinding en help zo de onderneming haar doelstellingen te realiseren!

De sector verandert en daarmee ook de rol van de Compliance Officer. Trekt die dynamiek jou aan en wil je mee voorop lopen in de ontwikkelingen, dan kom ik graag met je in contact om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.’

Wil je dit interview verder delen?
Geplaatst: 15-12-2017
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Legalinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956