vergrootglas
Vacatures voor juristen in finance

De project-bv voor risicospreiding

Bron: Artikel Casper van der Winden en Arnout Rodewijk, HVG Law op CM Web - 15 november 2018

Het is niet ongebruikelijk dat bedrijven van tijd tot tijd besluiten voor een bepaalde activiteit of project een nieuwe dochtervennootschap op te richten: vaak aangeduid als een ‘project-bv’ of ‘special purpose vehicle’. Veelal besluiten kleinere ondernemingen hiertoe die een relatief groot project met complexe contracten (DBFMO) weten te bemachtigen, maar ook grotere bedrijven die een risicovolle activiteit separaat wensen te structureren richten vaak een nieuwe dochtervennootschap op.

De projectvennootschap heeft doorgaans geen financiële middelen tot haar beschikking en de holdingvennootschap – of andere groepsvennootschap – is vaak bestuurder en enig aandeelhouder. De gedachte hierbij is dat wanneer de activiteit niet succesvol blijkt te zijn – door bijvoorbeeld verkeerde inschattingen, onverwachte kosten of gebeurtenissen, of benodigde vergunningen en/of controles – de rest van de groep niet in gevaar komt. Deze gedachte gaat echter niet altijd op: de oprichting van een vennootschap leidt ook tot verplichtingen en verantwoordelijkheden, en een ‘concernbelang’ of ‘concernleidingsplicht’ kan leiden tot verschuivingen van verantwoordelijkheid en zelfs aansprakelijkheid.

Lees verder >>

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Argonweg 14
1362 AA Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Legalinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956
Linkedin    Twitter    Contact met Nienke Smit via WhatsApp   Linkedin    Twitter    Contact met Pieter Lammers via WhatsApp