vergrootglas
Vacatures voor juristen in finance

Smart Contracts

Bron: Blog Arjan van Os, Hoofd Innovation Centre ABN AMRO - 24 augustus 2018

Stel je eens voor: een wereld die geregeld wordt via autonoom functionerende contracten. ‘Smart contracts’ die juridisch bindend zijn en eenvoudig opgesteld kunnen worden door iedereen die beschikt over basis codeervaardigheden. Contracten die allerlei soorten transacties uitvoeren aan de hand van een verscheidenheid aan voorwaarden en gebeurtenissen. Combineer dat beeld met een realiteit waarin velen van ons elektriciteit opwekken en verbruiken, waarin hypotheken worden geregeld via crowdfunding en waarde wordt verspreid via het internet op dezelfde manier als dat nu voor informatie geldt. Smart contracts zullen meer efficiency opleveren bij de processen en supply chains van morgen én zullen bovendien het ‘Internet of Things’ verbinden met het ‘Internet of Value’. Deze ontwikkeling zal heel wat creatieve geesten inspireren en nog meer bedrijfsmodel-innovatie in de Fintech industrie teweegbrengen.

Hebben smart contracts serieuze gevolgen voor de financiële sector van 2020?
Een smart contract is een digitaal contract dat fungeert in een gedistribueerd netwerk. Misschien doelde Bill Gates met zijn vaak geciteerde uitspraak “Banking is necessary, banks are not” wel op smart contracts. Je kunt nog zo hard roepen dat smart contracts noch slim noch contracten zijn, maar het concept kan wel degelijk leiden tot transformatie van de financiële sector.

We weten allemaal dat de verwachtingen van de financiële sector rond blockchain en op blockchain geïnspireerde technologie behoorlijk hooggespannen zijn. Een groot deel van het enthousiasme wordt ingegeven door de voordelen die mogelijk ontstaan wanneer twee factoren gecombineerd worden. De eerste factor is een gedistribueerd en gesynchroniseerd grootboek dat alle deelnemers van een supply chain met elkaar delen. De tweede factor is de automatisering van omslachtige werkprocessen die met behulp van smart contracts gaan verlopen via het grootboek. De ontwikkelingen op beide fronten gaan snel en nemen in 2018 serieuze vormen aan. Dus ja, het klopt: in 2020 gaat de combinatie wel degelijk gevolgen hebben voor de financiële sector.

Wil je dit nieuwsbericht verder delen?
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Legalinfinance.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956