‘Tijdelijke’ regeling verhaalsrechten bestaat 30 jaar: ‘Argumenten op grond waarvan de regeling destijds werd ingevoerd zijn achterhaald’
Bron: letselschade.nu -
06 juli 2022
Bij de invoering van het Nieuw Burgerlijk Wetboek in 1992 werd, ter bescherming van slachtoffers, een aantal risicoaansprakelijkheden ingevoerd, zoals de aansprakelijkheid van ouders van kinderen onder de 14 jaar, eigenaren van dieren en opstalbezitters. Dit hield in dat er in geval van schade er geen onrechtmatigheid of schuld is vereist om toch tot aansprakelijkheid te komen.
Martin Dijkshoorn, operationeel manager bij BSA, geeft aan dat er wat betreft de risicoaansprakelijkheid wel zekere grenzen werden aangebracht: “De wetgever maakte destijds de keuze om de uitbreiding van het aansprakelijkheidsrecht naar risicoaansprakelijkheid niet toe te kennen aan regresnemers, zoals werkgevers, UWV en ziektekostenverzekeraars. De reden was dat men bang was voor een overvloed aan regreszaken en mogelijk een toename van rechtszaken. Dit vond men een onwenselijke extra belasting van de rechterlijke macht.”
Lees verder >>
Wil je dit nieuwsbericht verder delen?